Naučná stezka z Vinoře do Satalic na okraji Prahy

V pátek 7. listopadu 2008 byla na severovýchodním okraji Prahy, mezi pražskými částmi Vinoř a Satalice, otevřena nová naučná stezka Vinořský park – Satalická bažantnice.

Naučná stezka začíná v městské části Praha-Vinoř a končí v Praze-Satalicích. Výchozím místem je zastávka autobusu MHD Vinořský hřbitov, první zastávka stezky se nachází na hrázi rybníka Malá obůrka. Trasa, vedoucí převážně po žluté turistické značce, prochází nejprve územím přírodní rezervace Vinořský park, původním přírodně krajinářským parkem vinořského zámku. Vinořský park, resp. jeho odlehlejší, neudržovaná část, tvořená úzkým podmáčeným údolím s lužním lesem, ohraničeným pískovcovými skalkami, je především útočištěm mnoha druhů živočichů (hmyz, ptactvo) v jinak spíše zemědělské krajině, a také archeologickou lokalitou (slovanské hradiště se zachovanými valy).

Po opuštění Vinořského parku směřujeme vozovou cestou starou alejí k Satalické bažantnici, rozsáhlému listnatému lesnímu komplexu původně náležejícímu k vinořskému panství a krajinářsky navazujícímu na Vinořský park. Území bažantnice je dnes chráněno jako přírodní památka.

Naučná stezka Vinořský park – Satalická bažantnice je dlouhá 3,5 km, a na její trase je 9 zastávek s informačními panely. Stezku vybudovala základní organizace ČSOP „Natura, quo vadis?“ za přispění MŽP, Hlavního města Praha, RWE Transgas-net a MČ Praha-Satalice.

zdroj: http://www.naucnoustezkou.cz/nova-naucna-stezka-z-vinore-do-satalic-na-okraji-prahy

 Naučná stezka z Vinoře do Satalic na okraji Prahy
Adresa: 
19015 Praha 9 - Satalice
Česká republika
50° 7' 44.7456" N, 14° 34' 37.7832" E
CZ